Blog
Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Trafik Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

Geri Dön
01 Ağustos 2024 5 dk.
A +

2918 Karayolları Trafik Kanununa göre Türkiye’de trafiğe çıkan her araç trafik sigortası yaptırmalıdır. Trafik sigortası, bir kaza anında eğer yüksek oranda suçlu bulunursanız karşı taraftaki aracın maddi hasarlarını karşılamanıza yardımcı olur. Her ne kadar zorunlu bir sigorta türü olsa da trafikte sorun yaşadığınızda finansal olarak yüklenmekle mükellef olduğunuz miktarı azaltmanıza imkân tanır. Bundan dolayı kişisel önleminizi almak ve trafikte güvenliğin sağlanması için trafik sigortası yaptırmalısınız.

Trafik sigortası, genel olarak sürücülere finansal koruma sağlamasıyla öne çıkar. Böylece kaza sonrası ortaya çıkabilecek yüksek maliyetleri dengelemenize yardımcı olur. Maddi yükümlülükleri hafifletirken kaza sonrası sürecin de daha hızlı bir şekilde yürütülmesine imkân tanır. Aracınızı trafiğe çıkartmak istiyorsanız sigortanızı yaptırarak hem kendinizi hem de çevrenizdeki arabaları güvence altına alabilirsiniz. Bununla beraber sigorta şirketlerinin trafik sigortasını farklı ücretlerden yaptığını bilmelisiniz. Farklı teklifler alarak poliçeleri kıyaslamaları, teminatları dikkatli bir şekilde incelemeli ve kararınızı ona göre vermelisiniz.

Trafik Sigortası Neden Önemlidir?

Trafik sigortası, isminden de anlaşılabileceği gibi trafikteki diğer bireyleri güvence altına alır. Kasko, sizin arabanızda oluşan hasarları karşılarken trafik sigortası diğer araçtaki maddi hasarların karşılanmasına odaklanır. Böylece eğer kazadan sorumlu taraf siz olursanız trafik sigortanızdan karşı tarafın arabasında meydana gelen hasar karşılanır. Bu yönüyle bakıldığında trafik sigortası sadece bir zorunluluk olarak değerlendirilmemeli. Trafik sigortası aynı zamanda kişisel ve toplumsal bir sorumluluktur. Trafikteki diğer araçların güvence altına alınmasını destekler.

Trafikte herkesin sigortalı olması, kazadan etkilenen tarafın mağduriyetini azaltır. Ayrıca kazayı yapan tarafın da masraflarını daha rahat bir şekilde karşılamasını mümkün kılar. Trafikte oluşabilecek sorunların adil bir şekilde çözüme kavuşturulmasını da sağlar. Trafik sigortası, suçlu olan tarafın diğer aracın masraflarını ödemesi üzerine kurulu olduğu için kaza anı dikkatli bir şekilde incelenerek karar ona göre verilir.

Trafik sigortası içerdiği teminatlar ile tarafları koruma altına alır. Maddi hasar araç/kaza başına, ölüm sakatlanma kişi/kaza başına ve sağlık gideri kişi/kaza başına olmak üzere genel olarak altı farklı teminata sahiptir. Bu teminatlar, herhangi bir sorun olduğunda karşılanacak maksimum tutarları belirtir. Örneğin, sizin trafik sigortanızın teminatı 50 birim olduğunda ve ortaya çıkan masraf 40 birim olursa sizin herhangi bir ücret ödemesi yapmanıza gerek kalmaz. Aynı senaryoda eğer karşı tarafın hasarı 60 birim olursa sizin sadece 10 birimlik bir ödeme yapmanız gerekir. Böylece trafik sigortası sayesinde normalde ödeme yapmanız gereken tutardan daha az bir ödeme yapmanız ya da hiç ödeme yapmamanız mümkün hale gelir.

Trafik Sigortası Zorunlu mudur?

Trafik sigortası kanunlarla zorunlu hale getirilir. 2918 Karayolları Trafik Kanununa göre, trafikte can ve mal güvenliğinin tesis edilebilmesi için her aracın trafik sigortası yaptırması zorunludur. Trafik sigortasının zorunlu olmasının temel nedeni, olası bir kazada tarafları maddi ve hukuki olarak koruma altına almaktır. Trafiğe çıkan motorlu olan her aracın zorunlu olarak trafik sigortası yaptırması gerekir. Ayrıca bu sigortanın her yıl zamanı geldiğinde yenilenmesi de zorunludur. Sigortasız bir şekilde trafiğe çıkarsanız bunun cezai yaptırımları vardır. Bundan dolayı herhangi bir sorun yaşamamak için her yıl düzenli bir şekilde trafik sigortanızı yaptırmaya dikkat etmelisiniz.

Trafik Sigortası Yaptırmazsak Neler Olabilir?

Trafik sigortası yaptırmazsanız bazı cezalarla karşılaşabilirsiniz. 2024 yılında trafik sigortası olmadığı tespit edilen araçlardan 690 TL’lik bir ceza talep edilir. Ceza alan kişi eğer 15 gün içinde cezasını öderse %25 oranında indirimden yararlanabilir. Bununla beraber trafik sigortası yaptırmadığınızda sadece maddi cezalarla karşılaşmazsınız. Maddi cezanın ardından yaptırmamaya devam eder ve yakalanırsa aracınızın trafikten men edilmesi gibi cezalarla karşılaşabilirsiniz. Aracınız otoparka çekilebilir ve belirlenen süre boyunca buradan çıkması yasaklanabilir. Benzer şekilde aracınızın trafik sigortası olmadığında muayeneye götüremezsiniz. Araç muayenesini iki yılda bir zorunlu olarak yaptırmanız gerekir ve eğer trafik sigortanız olmazsa muayeneye alınmazsınız. Araç muayenesi yaptırmamak da çeşitli cezalara neden olduğu için dolaylı olarak trafik sigortası yaptırmadığınızda başka cezalar ile de karşılaşabilirsiniz.

Trafik sigortası yaptırmak istiyorsanız Kuveyt Türk’e gelebilirsiniz. Zorunlu Trafik Sigortası için özel teklifler alabilir kolay bir şekilde işleminizi tamamlayabilirsiniz.
 

Öne Çıkan Yazılar

Bereket Yaşam Bereket ve Paylaşmanın Simgesi: Aşure
Tüm toplumlar için sağlık, şifa, bereket ve başarı temennileri taşıyan aşure, kültürümüzde önemli bir yere sahiptir.
Yaşam 17 Temmuz 2024 4 dk.