Üniversite Tercih Süreci: Adım Adım Rehber

Üniversite Tercih Süreci: Adım Adım Rehber

Geri Dön
01 Ağustos 2023 5 dk.
A +

YKS Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından, üniversite adayları için en önemli ikinci adım olan tercih süreci başlar. ÖSYM tarafından yayınlanan rehber doğrultusunda, puanınıza en uygun tercihleri sıralarken birkaç ipucuna dikkat etmenizi gerektirir. Peki üniversite tercihleri nasıl yapılır? Gelin, adım adım üniversite tercih rehberine bir göz atın.

Üniversite Tercih Süreci İşlemleri

YKS sonuçları açıklandıktan sonra başlayan YKS Tercih süreci de tıpkı sınav başvurusunda olduğu gibi, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı’nın Aday İşlemleri Sistemi üzerinden yürütülür. Siz de sisteme T.C. Kimlik numaranız ve mevcut şifreniz ile giriş yaptıktan sonra, YKS Tercih sekmesinden üniversite, bölüm/program seçimlerinizi sıralayarak bu süreci yönetebilirsiniz. Sistemde tercihlerinizi onaylamanız durumunda işleminiz tamamlanır. Bu adımda 24 adet bölüm ve programı tercih listenize dahil edebilirsiniz.

Üniversite tercihlerinin teslimi için ortalama 10 günlük süreniz bulunur. 2023 yılında YKS tercihlerinizi 27 Temmuz - 8 Ağustos tarihleri arasında yapabilirsiniz. Son gün sistemin 23:59’da kapanacağını da dikkate almalısınız.

YKS Tercihi için Puan Türleri

YKS sonuçlarınızı incelediğinizde TYT, AYT ve YDT puanlarınızı görebilirsiniz. Hesaplanan TYT, AYT ve YDT puanlarınızın bulunması halinde, bir önlisans veya lisans programını tercih edebilirsiniz. Bir başka deyişle; TYT, AYT ve YDT testlerinden en az bir net yapmış olmanız, 0,5 ham puan almanızı sağlayacaktır. Elbette ham puan almış olmak, istediğiniz tercihi yapabileceğiniz anlamına gelmez. Her bir programın genel ve özel şartlarını sağlamanız halinde, tercihlerinize o programı ekleyebilirsiniz.

Önlisans ve Lisans Tercih Sayısı

Y-TYT puanına sahipseniz önlisans programı tercihi yapabilirsiniz. Y-AYT puanınız mevcut ise hem önlisans hem de lisans tercihi yapabilirsiniz. Y-TYT ve Y-AYT puanı ham puana okul başarısının eklenmiş biçimini gösterir. AYT sonuçlarınızı incelerken Sayısal, Sözel, Eşit Ağırlıklı ve Yabancı Dil (YDT) puanlarına göre ayrım olduğunu görebilirsiniz. Bu alanlardan size uygun olanı belirleyerek önlisans ve lisans tercihlerinizi sıralayabilirsiniz. Toplamı 24 tercih ile sınırlandırılmış listenizin tamamını lisans programına ayırabileceğiniz gibi, karma bir sıralama da düşünebilirsiniz. Sadece TYT sonucunu kullanacaksınız, 24 tercihi de önlisans programı ile tamamlayabilirsiniz. Bununla birlikte 24 tercihin tamamını doldurmanıza gerek yoktur.

Üniversite Tercih Sıralaması İçin Bilmeniz Gerekenler

ÖSYM’nin kendi web sitesinde yayınladığı YKS Tercih Rehberi üniversite sıralaması yapmanız için gerekli tüm bilgileri içerir. Bu adımda, YKS, TYT ve AYT sonuçlarınızı bir kenarda tutarak, rehber içinde yer alan Tablo 3 ve Tablo 4’ü dikkatle incelemelisiniz. Tercih sıralaması yaparken aşağıdaki ipuçlarından faydalanabilirsiniz:

  • Sözel, sayısal, eşit ağırlıklı veya yabancı dil alanlarından hangisinden tercih yapmayı düşünüyorsanız ona odaklanabilirsiniz.
  • AYT puanınız yanında başarı sıralamanızı da kontrol etmelisiniz. Tercih edeceğiniz bölümün başarı sıralaması ve yüzdelikleriyle sonuçlarınızın uyumlu olmasına özen göstermelisiniz.
  • Başarı sıralaması, tercih yapan aday yoğunluğu ve standart sapmalara göre her yıl değişebilir. Aldığınız puan ile sıralamayı orta değer kabul edip, bunların üzerinde ve altındaki bölümleri tercih listenize ekleyebilirsiniz.
  • Yeni açılan bölüm ve programları tercih etmek yerleştirme şansınızı artırabilir. Böyle bir durumda, programın ilgi alanınıza uygun olduğundan emin olmalısınız.
  • Tercih sıralamasında kariyer hedefiniz, mesleğe ilginiz gibi programın kontenjanlarını ve üniversitenin olanaklarını da incelemeye gayret etmelisiniz.
  • Tercih ettiğiniz bölümlerin ders programlarına ve akademik kadrolarına göz atarak karşılaştırmalar yapabilirsiniz.
  • Vakıf üniversitelerinden tercih yaparken, bursluluk oranlarını (%25, %50, %75 ve tam burslu gibi) dikkate alarak sıralamaya yerleştirebilirsiniz.
  • Her tercihiniz için rehberde ilgili programın özel koşullarını okuyarak, durumunuza uygun olup olmadığını değerlendirebilirsiniz.

Üniversite Yerleştirmelerinin Açıklanması

Üniversite tercih sonuçlarının genellikle Ağustos ayının 3. veya 4. haftasında açıklanması beklenir. Üniversiteye yerleşmenizin ardından yeni kayıt için evrak hazırlama sürecini planlamaya başlayabilirsiniz. Kayıt işlemlerinin Eylül ayının ilk haftasında gerçekleştirileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Kayıt takvimi için kazandığınız üniversitenin duyurularını takip etmeniz yeterli olur.

Siz de akademik eğitiminiz boyunca ihtiyaç duyduğunuz maddi destek için Eğitim Finansmanı gibi Kuveyt Türk’e özel desteklerden yararlanabilirsiniz.

Öne Çıkan Yazılar

k Yaşam Evinizi Evcil Hayvanlarınız İçin Güvenli Hale Getirin
Evcil hayvanlarınız, ailenizin vazgeçilmez üyeleridir. Onların sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeleri için evinizi güvenli hale getirmek, sizin sorumluluğunuzun bir parçasıdır.
Yaşam 02 Ocak 2025 5 dk.
b Yaşam Size Uygun Bisikleti Nasıl Seçebilirsiniz?
Bisiklet çeşitleri, kullanım amacına göre farklılık gösterirken, doğru modelin seçimi büyük önem taşır. Bisikletlerin çeşitleri ve seçim kriterleri hakkında detaylı bilgi almak için blog yazımıza göz atabilirsiniz.
Yaşam 20 Kasım 2024 5 dk.
ksm Yaşam Kasım Ayı Ara Tatilinde Gidilebilecek Rotalar
Kasım ara tatilinde yoğun ders temposuna ara veren çocuklarınızla ailece keyifli bir tatil yapmaya ne dersiniz? Ara tatilde gezebileceğiniz birbirinden güzel rota önerileri için blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Yaşam 25 Ekim 2024 5 dk.