Blog
Yabancı Dil Geliştirme Taktikleri

Yabancı Dil Geliştirme Taktikleri

Geri Dön
11 Temmuz 2023 5 dk.
A +

Bir yabancı dili nasıl daha hızlı öğrenebilir, bilgilerinizi pekiştirebilir ya da kendinizi her geçen gün geliştirebilirsiniz? Yazımızda yer alan basit ama etkili ipuçlarına göz atabilir, gündelik yaşamınıza yabancı dili dâhil edebilirsiniz.

Yabancı bir dil öğrenmek size ilk etapta zorlu ve yorucu bir görev gibi gelebilir. Ancak bir ya da birden fazla yabancı dil bilmek size hem kariyer yolculuğunuzda hem de sosyal yaşamınızda sayısız kazanım getirir. Yabancı dilinizi geliştirmenin temel yolu ise çok fazla pratik yapmaktan geçer. Özellikle o dile ilişkin temel bilgileri öğrendiyseniz iş tamamen sizin sabrınıza ve azminize kalır. Unutmayın, yabancı dil bilginiz pratik yapmadığınız sürede çok hızlı bir şekilde körelebilir.

Filmleri ve Dizileri Alt Yazıyla İzleyin

Yabancı dil geliştirme taktikleri arasında en bilinen maddelerden biri, filmleri ve dizileri alt yazı eşliğinde izlemektir. Bu sayede yeni kelimeler öğrenmenin yanı sıra sözcüklerin telaffuzunu da aklınıza kaydedebilir ve söz konusu dilin kültürüne ilişkin bilgiler edinebilirsiniz.

Filmde ya da dizide geçen diyalogları önce dinleyip sonra alt yazıya göz atabilir, böylelikle bilmediğiniz kelimeleri tespit edebilirsiniz. Bu esnada yanınızda minik bir not defteri bulundurmak da işinizi kolaylaştırabilir. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri not edebilir ve aklınıza geldikçe notlarınızı tekrarlayabilirsiniz.

Evinizdeki Eşyaları Etiketleyin

Özellikle yabancı bir dil öğrenmeye yeni başladıysanız bu ipucu oldukça işinize yarayabilir. Evinizdeki eşyaların yabancı dildeki karşılığını küçük not kâğıtlarına yazabilir ve eşyalarınızı etiketleyebilirsiniz. Modern yaşam ve beraberinde getirdiği hızlı tempo, önünüze defter alarak yabancı dil çalışmak için yeterli vakit bulamamanıza yol açabilir. Ancak işin içine görsel hafızanızı da kattığınızda, çok daha hızlı bir şekilde ilerleme kat edebilirsiniz. Eşyalarınızın üzerindeki notları her gün gördüğünüzde söz konusu sözcükleri aklınızda daha kolay bir şekilde tutabilir, yabancı kelime dağarcığınızı geliştirebilirsiniz.

Yabancı Dilde Günlük Tutmaya Çalışın

İşi biraz daha profesyonelleştirmeye ve yazma becerinizi de geliştirmeye ne dersiniz? O halde yabancı dilde günlük tutabilirsiniz. Günlüğünüz tamamen size özel olduğu için yazdıklarınızın kusursuz bir gramer ya da kelime bilgisi taşımasına gerek yok. Yapmanız gereken tek şey, gün içinde yaşadıklarınızı ya da hissettiklerinizi yabancı dildeki kelime dağarcığınız elverdiği ölçüde yazıya dökmek. Üstelik tuttuğunuz günlük yabancı dilinizin günden güne ne kadar geliştiğini anlamak için de önemli bir belge niteliği taşır. Dilediğiniz zaman geçmişte yazdığınız sayfaları inceleyebilir ve gelişim grafiğinizi tespit edebilirsiniz.

Telefonunuzun Dilini Değiştirin

Yabancı kelime dağarcığınızı geliştirmenize yardımcı olan taktiklerden bir diğeri, telefonunuzun dilini değiştirmektir. Özellikle uzun zamandır kullandığınız bir telefonunuz varsa zaten büyük olasılıkla çoğu sekmenin ve simgenin adını ezberlemişsinizdir. Telefonunuzun dilini değiştirdiğinizde, birçok sözcüğün yabancı dildeki karşılıklarını kısa sürede öğrenebilir ve her geçen gün yeni kelimelerle tanışabilirsiniz. Eğer telefonunuzu bu şekilde kullanmak sizi zorlarsa dilediğiniz zaman ayarları yeniden değiştirmek de tamamen size kalmış.

Öğrendiğiniz Yeni Kelimeleri Listeleyin

Yabancı dilinizi geliştirirken her gün yeni bilgiler ve sözcükler öğrenirsiniz. Ancak bu bilgi ve sözcüklerin büyük çoğunluğu uzun süreli hafızanızda kalmaz. Yine işin içine görsel hafızanızı da katmak ve kelime bilginizi geliştirmek isterseniz başucunuza bir pano asmayı deneyebilirsiniz. Öğrendiğiniz yeni kelimeleri ve bilgileri düzenli olarak listeleyebilir, oluşturduğunuz listeleri bu panoya asabilirsiniz. Her gece yatmadan önce panonuza kısaca göz gezdirmek bile, listelerde yazan birçok kelimeyi uzun süreli hafızanıza kaydetmenizi kolaylaştırır.

Anlamını Bilmediğiniz Sözcükleri Betimleyin

Yabancı bir dili tamamen öğrenene dek defalarca kez hata yapabilir, konuşurken ya da yazarken duraksayabilir veya karşınızdaki kişiyi anlamakta güçlük çekebilirsiniz. Bunların hepsi son derece doğaldır. Eğer kendinizi doğrudan o dili kusursuz şekilde konuşmaya odaklarsanız bocalayabilir ya da hata yaptığınızda şevkinizi kaybedebilirsiniz. Bu nedenle hata yapmaktan korkmayın. Konuşurken bir sözcüğün yabancı dildeki karşılığı aklınıza gelmediğinde, o sözcüğü başka kelimeler kullanarak betimlemeye çalışın. Bu taktik hem kendinizi daha iyi ifade edebilmenizi hem de bütüncül düşünerek farklı kelimeleri de hafızanızda tutabilmenizi sağlar.

Şarkı Sözlerini Anlamaya Çalışın

Müzik hayatımızın her anında yer alır. Yürüyüş ya da yemek yaparken, otobüs beklerken, seyahat ederken ya da araba kullanırken bir yandan yabancı dilde şarkılar dinleyebilir ve bu şarkıda geçen sözleri anlamaya çalışabilirsiniz. Şarkı sözlerini aklınızda Türkçeye çevirmeye ve anlamını bilmediğiniz sözcükleri cümle bütünlüğünden yola çıkarak çözümlemeye çalışmak, pratik yapmak için keyifli ve etkili bir yöntemdir. Bu sayede boş zamanlarınızda da yabancı dilinizi geliştirmeye odaklanabilirsiniz.