Yaz mevsimi denildiğinde akla ilk olarak sıcak havalar, gün boyu süren gezmeler, açık hava piknikleri, aile tatilleri gibi etkinlikler gelir. Sıcakların etkisi ile yaz ayları hem beslenmeye hem de güneş çarpmasına en fazla dikkat edilmesi gereken zaman dilimidir. Güneşe çok fazla maruz kalınan günler vücutta fazla sıvı kaybına neden olurken, güneş çarpması gibi durumlar sağlık sorunları oluşturabilir. Dolayısıyla yaz aylarında beslenmeye daha fazla dikkat etmek, öğün atlamamak, sağlıklı besinleri tercih etmek, bol su tüketimi yapmak vücudun dengesini korumak açısından önemlidir. Peki yaz aylarında sağlıklı beslenmek için neler yapılabilir? Neleri tüketmek sakıncalıdır? Gelin birlikte bakalım.
1. Bol Miktarda Su Tüketin
Yaz mevsiminin sıcak havalarında vücut normalden fazla ter atar. Yaz mevsiminde su kaybı yükselir, vücudun elektrolit dengesinde değişiklikler meydana gelir. Vücudun temel işleyişini devam ettirebilmesi için su dengesi önemlidir. Günlük yaşamda metabolizmanın düzenli çalışması için su en temel ihtiyaçtır. Dolayısıyla, her gün en az 2 litre su tüketmeniz önemlidir. Bol su tüketimine ek olarak sıvı oranı yüksek gıdalar tercih ederek vücudunuzun su dengesini takviye edebilirsiniz. Salata, karpuz, kavun gibi su içeriği yüksek gıdalar tüketerek sıvı takviyesi yapabilirsiniz.
2. Protein Değeri Yüksek Gıdalarla Öğünlerinizi Zenginleştirin
Mangal ve ızgara yaz aylarında aile buluşmalarının, pikniklerin vazgeçilmezleri arasında yer alır. Ancak fazla yağlı etler ve gereğinden büyük porsiyonlar yüksek kalori olarak vücuda geri döner. Aşırı kilo alma, kolesterol gibi riskleri artırır. Dolayısıyla, mangal gibi etkinliklerde tüketilecek besinler önem kazanır. Bu etkinliklerde; yağsız, az yağlı ve işlenmemiş etleri tüketebilirsiniz. Ancak porsiyonlara dikkat etmeli, etlerin yanında mutlaka salataya da yer vermelisiniz. Tavuk göğsü, beyaz et ise tüketebileceğiniz diğer sağlıklı besinler arasında öne çıkar. Sağlıklı öğünler için kızartma ya da fast food ürünleri yerine ızgara ya da haşlama olarak beyaz et tüketmek tercihiniz olmalıdır.
3. Mineral Takviyesi ile Vücudunuzun Elektrolit Dengesini Düzenleyin
Sıcak havalarda su kaybı ile mineraller ve vitaminler de vücuttan atılır. Bu nedenle, vücudun elektrolit dengesini sağlamak için kaybedilen vitamin ve minerallerin geri kazanımı önemlidir. Vücuttan atılan vitamin ve mineraller doğal yollarla geri alınmalıdır. Potasyum, sodyum, magnezyum gibi farklı mineraller açısından zengin besinleri tüketerek vücudunuzun elektrolit dengesini düzenleyebilirsiniz. Ara öğünler ve kahvaltılarda mineral değeri yüksek lifli gıdaları, domates, yoğurt gibi besinleri tüketebilirsiniz. Bu sayede vücudunuzun elektrolit dengesini koruyabilir, sağlıklı beslenme rutininizi yazın da devam ettirebilirsiniz.
4. Sağlıklı Tabaklar ile Beslenin
Tüm besin gruplarından yeterli miktarda tüketilerek sağlıklı beslenme sağlanabilir. Tabak ikiye bölünmeli, bir kısmında meyve, sebzeler, diğer bölümünde ise tahıllar, protein ve süt ürünleri yer almalıdır. Böylece, vücudun karbonhidrat, protein gibi farklı besin gruplarına olan ihtiyacı karşılanabilir.
Sağlıklı beslenmek için en önemli detay ise yaz mevsimine ait meyve ve sebze tüketmenizdir. Mevsimi dışında tüketildiğinde her besin vücuda yarar sağlamaz. Mevsimi dışında üretilen besinler vitamin değeri düşük gıdalardır. Yaza özel besinler hem daha sağlıklı hem de vitamin değeri açısından daha faydalıdır. Siz de sofranızda yaz meyveleri ve sebzelerine bol bol yer verebilirsiniz.
5. Dengeli Öğünlerle Beslenme Alışkanlıklarınızı Düzenleyin
Beslenme açısından öğünlerin porsiyonu önemlidir. Gereğinden fazla tüketilen her besin vücut için fazla kalori demektir. Aşırı kilolar ile birlikte sağlıksız atıştırmalıklar vücudun düzenini bozabilir.
Sağlıklı beslenme açısından öğün atlamadan gıda tüketimi yapılmalıdır. Geciktirilen bir öğün diğer yemeğin porsiyonunun daha büyük olmasına neden olur. Düzenli aralıklarla ana öğünlerde besin tüketimi yapılmalı, açlık hissi oluştuğunda ara öğünlerle vücut takviye edilmelidir. Ara öğünlerde kuruyemiş, yoğurt gibi gıdalar tüketilebilir. Siz de yaz aylarında öğünlerinize dikkat ederek beslenme alışkanlıklarınızı düzenleyebilir, daha sağlıklı yaşama adım atabilirsiniz.