Arama Yapın

Dolandırıcılık Yöntemleri ve Korunma Yolları

güvenlik

Kuveyt Türk Mobil ve İnternet Şube İşlemlerinde dikkat etmeniz gerekenlere buradan ulaşabilirsiniz.

Telefon Dolandırıcılıkları

Dolandırıcılar, tanıdığınız ve güvendiğiniz bir şirkettenmiş gibi davranırlar, hatta arayan kimliğinizde bankanın/şirketin numarası görünür. Hesabınızda dolandırıcılık gibi sizi korumak için derhal çözülmesi gereken bir 'sorun' hakkında sizinle iletişime geçerler. Sorunu nasıl "çözeceğiniz" konusunda size talimat verirken sıklıkla sizi transfer yapmanız veya para göndermeniz için kandırırlar. Genellikle aşağıdaki işlemleri yapmanızı isterler: 

  • Üyelik aidatı iadesi
  • Sigorta ücreti iadesi
  • Suç örgütleri listesinde adının olduğuna ilişkin sahte bildirim yapılması ve silinmesi için para gönderimi istenmesi ​

Telefonda güveninizi kazanıp kişisel ve finansal bilgilerinizi (internet bankacılığı şifresi, kart şifresi, SMS ile iletilen mobil onay kodu vb.) paylaşmanız istenmektedir. 

Bankamız tarafından aranarak internet bankacılığı şifresi, SMS ile iletilen mobil onay bilgisi istenmemektedir.

Hesabınızla ilgili bir sorun olduğunu söyleyen kişilerden veya kim olduğunuzu doğrulamak için kişisel bilgilerinizi isteyen herhangi birinden gelen meşru görünen veya ses çıkaran çağrılardan, metinlerden veya e-postalardan her zaman şüphelenin. Telefonu kapatın ve kısa mesaj veya e-postalardaki bağlantılara tıklamayın veya size verilen telefon numaralarını aramayın. Bunun yerine bankanın/şirketin web sitesindeki iletişim bilgilerini bulun ve orada listelenen numarayı arayarak hesabınızla ilgili bir sorun olup olmadığını sorun.

Sosyal Medya Dolandırıcılıkları

Facebook, İnstagram ve Twitter(X) gibi çeşitli sosyal ağlar aracılığıyla kullanıcı ile iletişime geçilerek inandırıcı bir senaryoyla kişisel ve finansal bilgilerin alınması yoluyla gerçekleştirilen dolandırıcılık türüdür.

​Dolandırıcılar, genellikle sosyal medya aracılığıyla hediye çekilişi kampanyasına katılım, faizsiz kredi başvurusu talebi,vb. çeşitli senaryolarla sizi etkileyip ikna ederek kişisel ve finansal bilgilerinizi bankacılığı (İnternet şifresi ve SMS ile iletilen mobil onay kodu.) isteyebilmektedir.​

Sosyal medya üzerinden yayınlanan reklam ve kampanyalarımız, sadece Bankamızın resmi kurumsal sosyal medya hesapları üzerinden yapılmaktadır. Sosyal medyada gördüğünüz kampanyanın Bankamıza ait olduğundan emin olmak için hem Kuveyt Türk Katılım Bankası’na ait tüm markaların yanında mavi tik işaretinin olduğunu kontrol ediniz.  

Kısa Mesaj, E-Posta Dolandırıcılıkları

​E-posta, SMS ya da sosyal medya aracılığıyla güven ortamı oluşturup paylaşılan bağlantının tıklanmasını sağladıktan sonra sahte internet sitesine yönlendirerek güvenlik açısından kritik bilgileri ele geçiren dolandırıcılık türüdür.

​Bankamız tarafından gönderildiği izlenimi veren

  • “İnternet Bankacılığınızın süresi dolmuştur.” 
  • “Altın puan kazandınız.”
  • “Kredi kartı aidat iadesi.”
  • “Sigorta iadesi.”

vb. ifadelerle içeriğinde link bulunan e-posta, sms gönderilebilmekte ya da sosyal medya üzerinden link paylaşımı paylaşılabilmektedir. Bu linklerin tıklanması durumunda sahte internet sitelerine yönlendirilerek kişisel ve finansal bilgilerinizin girişi istenmektedir

Bankamız tarafından kesinlikle hesabınızı doğrulamak amacıyla kişisel ya da finansal bilgi girişi talep edilen e-posta ya da kısa mesaj gönderilmemektedir.

Bankamız tarafından İnternet Şubesi giriş sayfasına yönlendirilen bir link paylaşımı yapılmamaktadır. Bu şekilde talep edilen bilgileri paylaşmayınız.

Bankamız İnternet şubesine girişte karşılama mesajının doğru olup olmadığını kontrol ediniz.

Şüphe duymanız halinde, bilgi girişinde bulunmayarak 444 0 123  numaralı Telefon Şubemizi arayıp müşteri temsilcisine durumu bildiriniz. Ayrıca Kuveyt Türk’ten gelen tüm SMS’leri Kuveyt Türk Mobil’den de görüntüleyebilirsiniz. Bildirimler ve Mesajlar ekranından SMS’lerinizi güvenle kontrol edebilir ve teyit edebilirsiniz

Cihaz Dolandırıcılıkları

Bilgisayarlarınız, akıllı telefonlarınız ve tabletleriniz çeşitli yollarla zararlı yazılımlara maruz kalabilir:

Arama motorlarında listelenen sahte sayfa linkleri,

Sosyal medya veya internet sitelerinde yer alan reklam ve sponsor linkleri

Banka tarafından gönderiliyormuş algısı verilen SMS’ler içerisindeki linkler

Uygulama marketlerinden indirilen sahte uygulamalar

Bu tehditlerden uzak durmak için aşağıdaki yöntemleri uygulamanızı öneririz:

Cep telefonu ve tabletlerinize resmi marketlerin haricindeki bilinmeyen kaynaklardan uygulama indirmeyin. Mobil cihazlarınızın işletim sistemlerini her zaman en güncel versiyonda tutun. Eski yazılımlar tespit edilmiş veya henüz tespit edilmemiş çok sayıda güvenlik açığı içerebildikleri için bu yazılımları güncelleyerek en son versiyonlarını kullanın.

Bilgisayarınıza ve mobil cihazlarınıza mutlaka antivirüs programı kurun

Eğer cihazınıza virüs bulaşmışsa, cihazınızın teknik servisinden destek almanızı öneririz.

Tanımadığınız kişilerden gelen e-postaları ve eklerini açmayınız.

İnternetten cihazınıza yüklediğiniz yazılım, resim, video,vb. dosyaları anti-virüs taramasından geçirdikten sonra açınız.

Şüphe duymanız halinde, bilgi girişinde bulunmayarak konuyu  444 0 123 telefon numaralı Bankamız müşteri hizmetlerine bildiriniz.

Yapay Zeka Dolandırıcılıkları

Dolandırıcılar, insanların kimliğine bürünen sesleri klonlamak için yapay zekayı kullanıyor. Yapay zekayı kullanan dolandırıcılıklardan biri, sevdiklerinin sesini klonlayıp tehlikeden kurtulmak için çaresizce para istiyormuş gibi davranarak bu sesi kullanarak arama yapmalarıdır.

Yapay zeka tarafından oluşturulan sesler kulağa çok gerçekçi geliyor çünkü dolandırıcılar birinin sesinin küçük bir ses örneğini alıyor ve ardından sesi kopyalayan bir yapay zeka programından geçiyor. Bu nedenle aniden arayıp yardıma ihtiyaç duyan arkadaşlarınıza veya aile üyelerinize karşı çok dikkatli olun. Telefonu kapatın ve onlara ait olduğunu bildiğiniz bir numaradan onları tekrar arayın veya onları tanıyan başka birini arayın.

Sahte Resmi Kurum Dolandırıcılıkları

Dolandırıcılar polis, savcı gibi yetkililerin kimliğine bürünür. Daha da özgün görünmek için sıklıkla kişisel bilgilerinizin bir kısmını kullanırlar. Daha sonra para göndermeniz için sizi korkutmaya veya korkutmaya çalışırlar.

Dolandırıcılar resmi görünmek ve sizi kötü bir şey olduğuna ikna etmek konusunda çok etkili olabilirler. Çoğu zaman birden fazla dolandırıcı, bir hikayenin daha gerçekçi görünmesini sağlamak için birlikte çalışır. Durup dururken sizinle iletişime geçen kolluk kuvvetlerine, hükümete, kamu hizmetleri şirketine, bankaya veya diğer kişilere, özellikle de sizi tehdit ediyorlarsa, asla güvenmeyin. Telefonu kapatın ve kuruluşun web sitesinde kendiniz bir numara bulun ve onları doğrudan arayın.