Kuveyt Türk Dijital Takvim Yayında!
Uygulamamızı yüklemek için Dijital Takvim uygulama linkini kullanabilirsiniz. Takvim, zamanın yıl, ay, hafta ve gün gibi dilimlere bölünmesiyle oluşturulan zaman yönetimi aracıdır. Sosyal, kültürel, iktisadi, dini ya da idari amaçla zamanın planlanmasını sağlar. Dünyada çoğunlukla Miladi ve Hicri takvimler kullanılmaktadır.
- Miladi takvim, Hz. İsa'nın (as) doğumunu (0) başlangıç olarak alır. Dünyanın güneş etrafındaki dönüş süresine göre hazırlanır ve bir yıl 365 gün 6 saattir. 4 Ekim 1582'den itibaren Jülyen takviminin yerine kullanılmaya başlanmıştır.
- Hicri takvim, Hz. Muhammed'in (sas) Mekke'den Medine'ye hicretini (622) başlangıç olarak alır. Ayın dünya etrafındaki dönüş süresine göre hazırlanır ve bir yıl 354 gündür. Hicrî takvim, Hz. Ömer'in (ra) halifeliği zamanında hicretten 17 yıl sonra (Miladi 639) kullanılmaya başlanmıştır. İki takvim arasında 11 gün fark vardır.
- Rumi takvim ise Mekke’den Medine’ye hicreti (622) başlangıç kabul eden güneş yılı esasına dayalı bir takvimdir. İlk kez Osmanlı Devleti tarafından 13 Mart 1840'ta uygulanmaya başlanmıştır. Miladi takvim ile Rumi takvim arasında gün farkı yoktur.
Kuveyt Türk olarak yıllardır büyük bir heyecanla sürdürmekte olduğumuz duvar takvimi geleneğimizi 2021’den itibaren dijitale de taşıdık ve Kuveyt Türk Dijital Takvim adını verdik. Dijital takvimimizle, bir yandan geleneksel takvim anlayışımıza bağlı kalarak alıştığımız “takvim arkası yazı” geleneğimizi sürdürmeye gayret ederken, diğer yandan günlük hayatımızı kolaylaştıracak ve bakış açımızı geliştirecek pek çok yeni özellik ekledik. Her güne özel şekilde derlenmiş olan “günün içeriği”, “tarihte bugün”, “günün ayeti kerimesi” ve “günün hadisi şerifi” bölümleriyle her yeni günün farkına varıp çeşitli bilgiler edinebilir, bulunduğunuz şehre göre “namaz vakitleri”ni inceleyip “vakit sayacı” ile bir sonraki vaktin girmesine kalan zamanı kolaylıkla takip edebilirsiniz. Kuveyt Türk Dijital Takvim’de ezan ve namaz vakitlerini gösteren “vasati saatler’in yanı sıra “ezanî saatler” de yer alıyor. Böylece dileyen kullanıcılar ezan ve namaz vakitlerini “ezanî saat” ile takip edebilir. (Ezanî saat ile ilgili bilgi en altta yer almaktadır.)
“Kıble bulucu” ile bulunduğunuz konumdan kıbleyi kolayca tespit edebildiğiniz dijital takvimde ayrıca “dini günler ve geceler” ile ilgili detaylı bilgi edinebilir, Ramazan ayında “imsakiye” bölümünü kullanabilirsiniz. “Takvimden seç” kısmıyla 2021 yılından dilediğiniz güne gidip o günün içeriklerini erkenden okuyabilir, beğendiğiniz içerikleri “favoriler”e ekleyebilirsiniz. Ayrıca tüm içerikleri dijital ortamda paylaşabileceğiniz gibi, “tebrik kartları” ile de sevdiklerinizin kıymetli günlerini kutlayabilirsiniz. Bu özelliklerin yanı sıra, dijital takvimimize Miladi, Hicri ve Rumi tarihleri çevirebileceğiniz bir “takvim çevirici” de ekledik. Böylece bir tarihin farklı takvimlerdeki karşılığını rahatlıkla öğrenebilir, ilmi araştırmalarınızda ve günlük yaşamınızda rahatlıkla takvim çeviriciyi kullanabilirsiniz.
Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.s.) “İki günü eşit olan zarardadır” hadis-i şerifini düstur edinerek hazırlamış olduğumuz dijital takvimde, herkesin kendinden bir şeyler bulacağını ve kıymetli bilgiler edinileceğini umuyoruz. Birçok yazarımızın, mütefekkirlerimizin, düşünürlerimizin hayatlarından kesitler sunan, okudukça yeni bilgiler edineceğiniz, gününüze bereket katacağını düşündüğümüz, millî ve manevî değerlerimizi az-öz ve doğru bir muhtevayla oluşturmaya gayret ettiğimiz geleneksel Kuveyt Türk Duvar Takvimi’ni dijital ortamda da istifadelerinize sunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Yeni yılınızın ve yeni yıldaki her gününüzün güzellikle, hayırla, sıhhatle, afiyetle ve esenlikle geçmesini temenni ederiz.
Ezanî Saat nedir?
Alaturka Saat olarak da adlandırılan bu saat sistemi, ecdadımızın kullandığı mahalli zaman ölçüsüdür. Kadim kültür ve medeniyetimizde gün, akşam ezanıyla başlar ve ikindi vaktinin çıkmasıyla biter. Bu nedenledir ki, ibadetler ile ilgili olarak kullanılan pek çok kavram ve atıf Alaturka saat algısıyla yapılmıştır; geleneğimize de öylece yansımıştır. Örneğin Perşembe günü akşam ezanı okunduktan sonra Cuma günü başlar. Bu nedenle akşam ezanından sonraki zaman dilimine “Cuma gecesi/akşamı” denir. Yine kandil günleri akşam ezanıyla birlikte başlar, ikindi vaktinin çıkmasıyla sona erer.
Ezanî saat, bir yerin en yüksek noktasından müşahede olunan güneşin batışını esas alarak her gün saatlerin 12.00’ye ayarlandığı bir saat sistemidir. Dolayısıyla her gün güneş battığı zaman saatler 12.00’ye ayarlanır. Elinizdeki takvim hem Ezanî hem de Vasatî saatlere göre hazırlanmıştır. Böylece Ezanî saat algısıyla ibadet hayatımıza girmiş kavramlarla geleneğimize yansımış kültür ögeleri gelecek nesillere aktarılmış olacaktır.