İçeriğe Git İçeriğe Git Alt Bölüme Git
2021

Kuveyt Türk, GPTW'de birinci sırada yer alarak Avrupa’nın en iyi işvereni seçilen ilk Türk şirketi oldu.

Sukuk alanında bir ilke imza atılarak gerçekleştirilen “Global Sürdürülebilir Tier 2 Sermaye Benzeri Sukuk İhracı” gerçekleştirildi.

Kuveyt Türk, Türk Hava Yolları ve Mastercard ile yaptığı anlaşmayla Miles&Smiles ortaklığına dâhil olan ilk katılım finans kuruluşu olmuştur.

Kuveyt Türk, 1 Mayıs 2021 tarihinden itibaren görüntülü görüşmeyle uzaktan hesap açılışı hizmetine başlamıştır. Böylelikle, şube erişimi olmayan bölgelerde de hesap açılışı mümkün hale getirilirken, daha geniş bir müşteri kitlesine ulaşılmaya başlanmıştır. 

Kuveyt Türk, katılım finans sektöründe bir ilki gerçekleştirerek “Yerinde Finansman” hizmetini geliştirmiştir.

Mal mukabili ihracat alacaklarına garanti ve tahsilat hizmeti veren finansal kurumların çatı kuruluşu Factors Chain International (FCI)’a Türkiye’den üyeliği kabul edilen ilk katılım bankası olmuştur.

2020

Hesabını bilen ve keşfetmeyi seven çocuklar için “Dijital Kâşif” ürünleri hayata geçirildi.

Sigortacılık sektörünün önemli oyuncularından Neova Sigorta, Kuveyt Türk’ün %100 iştiraki oldu.

Özgün ve fonksiyonel mimari tasarımıyla öne çıkan inovasyon merkezi Innhouse hayata geçirildi.

2019

Kuveyt Türk, Şanghay Altın Borsası’na Türkiye’den üye olan ilk kurum olmuştur.

Kuveyt Türk, Eximbank Kısa Vadeli Alacak Sigortası’na entegre olan ilk katılım finans kuruluşu olmuştur.

Aktif büyükte 100 milyar TL sınırını aşan Kuveyt Türk, 104 milyon 439 milyon TL aktif büyüklükle katılım finans kuruluşları arasında ilk sırada, bankacılık sektöründe ise 11. sırada yer almıştır.

Kuveyt Türk, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’ne 200 milyon USD’lik limit tahsis etmiştir.

2019 yılsonu itibarıyla dijitalde 1.4 milyon aktif müşteriye ulaşılmıştır.

Kuveyt Türk’ün yenilebilir enerjiye yönelik finansman desteği 1 milyar doları aştı. GES alanında Türkiye’de kurulu gücü 531 MW olan 153 farklı projeye finansman desteğinde bulunulmuştur.

Kuveyt Türk, ‘hesaptan havale yöntemi’ ile e-ticaret sitelerinde QR Kod ile Ödeme Yapma hizmetini başlatmıştır.

Kuveyt Türk’ün mobil şubesi yenilenerek Face ID ve Touch ID özelliğiyle kullanıcıların giriş güvenlikleri artırılmıştır.

Kuveyt Türk, yeni mobil uygulaması TradePlus ile yatırım fonları, hisse senetleri, döviz, altın, gümüş gibi yatırım araçlarını hafta içi 5/24 cebe taşımıştır.

Teknogirişim GSYF ilk yatırımını, KOBİ’lere hizmet veren Lonca Girişimcilik Merkezi mezunlarından Akaunting’e yapmıştır.

Ortaokul çağındaki öğrencilere kodlama ve robotik eğitimin verildiği 1010 Kâşif Projesi başlatılmıştır.

Kuveyt Türk’ün ilk sürdürülebilirlik raporu “Değerlerimizle dünyaya açılıyoruz” temasıyla pasaport formatında yayınlanmıştır.

Kuveyt Türk, Great Place to Work Enstitüsü tarafından üst üste ikinci kez “Türkiye’nin En İyi İşvereni” seçilmiştir.

2018

Kuveyt Türk, Great Place to Work Enstitüsü tarafından düzenlenen Türkiye’nin En İyi İşverenleri Araştırması’nda “Finans’ın En İyi İşvereni” ve “Türkiye’nin En İyi İşvereni” ödüllerine layık görülmüştür.

Kuveyt Türk, 2018 itibarıyla Güneş Enerji Santralleri (GES) projelerinin %15’ini finanse etmiştir.

Çanakkale 1915 Köprü Projesi’ne 200 milyon avro, Niğde-Ankara Otoyol Projesi’ne ise 100 milyon avro destek sağlanmıştır.

189 ülkede okuyucuyla buluşan Global Finance Dergisi tarafından düzenlenen World’s Best Banks Awards’ta Kuveyt Türk, “Türkiye’nin En İyi İslami Finansal Kuruluşu”, Kuveyt Türk’ün yüzde 100 iştiraki KT Bank AG ise “Avrupa’nın En İyi İslami Finansal Kuruluşu” seçilmiştir.

Kuveyt Türk, IRBA’da “Türkiye’nin En Güçlü İslami Bankası” ödülüne layık görülmüştür.

Kuveyt Türk ve Vakıf Katılım’ın iştirakiyle “Teknogirişim Girişim Sermayesi Yatırım Fonu” kurulmuştur.

Kuveyt Türk, tek seferde 120 milyon TL’lik yazılım ihracatı gerçekleştirerek önemli bir başarıya imza atmıştır. Aralarında Nijerya, Malezya, Endonezya ve Mısır’ın da bulunduğu 20 ülkedeki 60’tan fazla bankada Kuveyt Türk’ün bankacılık yazılımı BOA kullanılacaktır

2017

Kuveyt Türk yeni nesil kredi kartı Sağlam Kart’ı müşterilerine sunmuştur.

Kuveyt Türk, fintech ekosisteminin gelişimine destek olmak ve genç girişimcilere fikirlerini uygulama ortamı sağlamak amacıyla Hackathon Dijital Bankacılık Yazılım Proje Yarışması’nı düzenlemiştir.

Kuveyt Türk, %100 iştiraki olan KT Sukuk Varlık Kiralama A.Ş. aracılığıyla, Türkiye’nin %100 yerli sermayeli en büyük operasyonel kiralama kuruluşu olan DRD Filo Kiralama’nın “Fon Kullanıcısı ve Kaynak Kuruluş” olduğu 728 gün vadeli, 50 milyon TL tutarındaki ilk kurumsal kira sertifikası ihracını gerçekleştirmiştir.

Kuveyt Türk, startuplar için eğitimden mentörlüğe, danışmanlıktan finansal yatırıma birçok desteğin ve imkânın sunulacağı Lonca Girişimcilik Merkezi’ni hayata geçirmiştir.

Kuveyt Türk, katılım bankacılığı sektöründe TL cinsinden tek seferde en yüksek tutarlı kira sertifikası (sukuk) ihracını gerçekleştirerek Türkiye rekoru kırmıştır.

Almanya’nın ve Euro Bölgesi’nin ilk ve tek faizsiz bankası olan KT Bank AG, Frankfurt, Berlin ve Mannheim şubelerinin ardından Köln şubesinde de hizmet vermeye başlamıştır.

İnovatif uygulamalarıyla sektöre öncülük eden Kuveyt Türk, Türkiye bankacılık sektörünün en kapsamlı API market platformunu hizmete sunmuştur.

2016

Kuveyt Türk, 2015 yılı vergilendirme dönemi içerisinde 159.650 bin TL vergi beyan ederek katılım bankaları arasında birinci, Türkiye geneli ilk 100 listesinde 19’uncu ve bankalar arasında ise 10’uncu sırada yer almıştır.

Kuveyt Türk, Şubat ayında 10 yıl vadeli ilk sermaye benzeri sukuk işlemini gerçekleştirmiştir. 350 milyon ABD doları büyüklüğündeki ihraç, Türkiye’den gerçekleştirilen en büyük sermaye benzeri sukuk olma özelliğine sahiptir.

Kuveyt Türk Şubat ayında gerçekleştirdiği 350 milyon ABD doları sermaye benzeri sukuk, Mayıs ayında halka arz şeklinde gerçekleştirdiği 300 milyon TL yurt içi kira sertifikası ve Kasım ayında gerçekleştirdiği 500 milyon ABD doları uluslararası sukuk ihracı ile Türkiye’nin en büyük ihraççısı unvanını elinde tutmuştur.

Kuveyt Türk, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), tarafından sektöre kazandırdığı çalışmalar nedeniyle ödüle layık görülmüştür.

Banka, Global Finance tarafından “Türkiye’nin En İyi İslami Finansal Kuruluşu”, Islamic Finance News tarafından “Türkiye’de Yılın İhraççısı” ödülüne değer bulunmuştur.

2015

Kuveyt Türk, Almanya’da bankacılık hizmetleri sunmak için Alman Federal Bankacılık Düzenleme Kurumu Bafin’den lisansını almış ve faaliyetlerine başlamıştır. Lisans ile birlikte Almanya’da faizsiz bankacılık iş modeline göre çalışan KT Bank AG hizmete girmiştir.

Kuveyt Türk, katılım bankacılığı sektöründe ilk olan “Özel Bankacılık” faaliyetlerine başlamıştır.

Kuveyt Türk, faizsiz finans ilkeleriyle hizmet verecek olan portföy yönetim şirketi KT Portföy’ü kurmuştur.

Kuveyt Türk, Şubesiz ve masrafsız dijital bankacılık platformu “Senin Bankan”ı hayata geçirmiştir. Senin bankan katılım bankacılığı anlayışını internet yenilikleri ve olanaklarıyla bir araya getiren yeni nesil bir bankacılık anlayışıdır.

2014

Kuveyt Türk, video görüşmesi ile self servis işlemlerin bir arada gerçekleştirilebildiği dünyada ilk niteliğindeki XTM projesini tamamlayarak İstanbul’da 22 ayrı lokasyonda müşterilerinin beğenisine sunmuştur.

Kuveyt Türk, Mobil Şube’nin en son versiyonu birçok fonksiyon eklenerek ve kullanıcı deneyimi çalışmaları gerçekleştirilerek müşterilerinin hizmetine sunulmuştur.

Kuveyt Türk, Türkiye’de Etikten Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi ataması gerçekleştiren ilk banka olmuştur.

2013

Kuveyt Türk, sosyal sorumluluk misyonuyla, ülkemiz açısından önemi giderek artan kanser hastalığına karşı Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV) ile bir bağış kampanyası hayata geçirmiştir.

İslami/Faizsiz Bankaları derecelendiren Islamic International Rating Agency (IIRA) Derecelendirme Kuruluşu, Kuveyt Türk’ün kısa vadeli ulusal notunu “A+”dan “AA-”ye, uzun vadeli ulusal notunu ise “A-1”den “A-1+”ya yükseltmiştir.

Kuveyt Türk, 364 gün vadeli ve 150 milyon TL tutarındaki kira sertifikası halka arzı, 2 kattan fazla talep ile sonuçlanmıştır.

2012

Kuwait Finance House iştiraklerinden Liquidity Management House, T.C. Hazine Müsteşarlığı tarafından ilk kez gerçekleştirilen beş yıl vadeli 1,5 milyar ABD doları değerindeki sukuk ihraç işlemine destek olan üç finans kuruluşu arasında yer almıştır.

Kuveyt Türk, Gold Plus Altın Fonu’nun ardından Silver Plus adı altında gümüş fon ihracatı gerçekleştirmiştir. Silver Plus Yatırım Fonu, İMKB’de de işlem görmeye başlamıştır.

Kuveyt Türk, piyasada altın ile ilgili ürün ve hizmetlerindeki çeşitliliğin çokluğu yönüyle Dünya Altın Konseyi’nin (World Gold Council, WGC) 2012 özel raporunda ismen övgü ile bahsettiği tek banka olmuştur.

2011

2011 yılında kira sertifikasına dayalı ikinci sukuk ihracını gerçekleştiren Kuveyt Türk, Türkiye ekonomisine 350 milyon ABD doları düzeyinde dış kaynak sağlamıştır.

Kuveyt Türk, hizmet ağını kalite ve hız açısından geliştirerek yurt içi ve yurt dışında bulunan toplam şube sayısını 180’e çıkarmıştır.

Kuveyt Türk, 2011’de Londra Külçe Piyasası Birliği’ne (London Bullion Market Association, LBMA) “uzman/associate” statüsünde kabul edilen ilk ve tek Türk bankası ve dünya genelinde ilk katılım bankası olmuştur.

2010

LH (Liquidity House) ve Citibank’ın ortak lider düzenleyiciler olarak görev aldığı ilk sukuk işlemi ile Kuveyt Türk, Körfez Bölgesi ve Malezya’da geniş bir uygulama alanı bulan bu finansal ürünü Türkiye ile tanıştırmıştır. Üç yıl vadeli olarak gerçekleştirilen 100 milyon ABD doları tutarındaki işleme dünyanın önde gelen finans merkezlerinden 1,5 katı oranında bir talep gelmiştir.

Uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Aralık 2010’da Kuveyt Türk’ün TL cinsinden “BBB-” olan uzun vadeli kredi notunu “BBB” seviyesine yükseltmiş, görünümünü de pozitife çevirmiştir.

2009

Dubai Uluslararası Finans Merkezi’nde (DIFC ) 12 Milyon ABD doları sermayeye sahip banka iştiraki olarak hizmet vermeye başladı.
Almanya’daki temsilciliğini Finansal Hizmetler Şubesi’ne dönüştürmüştür.

2008

Körfez Bölgesi’ndeki ve Avrupa’daki bankaların katılımıyla 265 milyon ABD doları talep gören ve iki yıl vadeli 200 milyon ABD doları olarak gerçekleştirilen murabaha sendikasyonu, Kuveyt Türk’ün uluslararası piyasalardaki itibarını önemli ölçüde artırmıştır. Kuveyt Türk; Altın Swap, Altına Altın ve Altın Çek gibi yenilikçi ürünleri piyasaya sunmuştur.

2007

Kuveyt Türk, vadeli döviz alım satım işlemlerinde kuru sabitleyen forward uygulamasını başlatan ilk katılım bankası olmuştur.

İstanbul Altın Borsa’sındaki ilk ve tek katılım bankası olarak, gram üzerinden altın satışına başladı ve böylelikle Altın Bankacılığı alanında ilk adımı attı.

2006

Halen kullanmakta olduğu Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş. (Kuveyt Türk) adını almıştır.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Kuveyt Türk’ün “D/E” olan bireysel notunu yükselterek “D”ye, “AA (-)” olan uzun vadeli ulusal notunu da “AA (tur)” seviyesine çıkarmıştır.

GAP Güneydoğu Tekstil için gerçekleştirdiği 50 milyon ABD doları tutarındaki dört yıl vadeli murabaha sendikasyonuyla Kuveyt Türk, Körfez ülkelerinden bugüne kadar alınmış en uzun vadeli krediyi sağlamıştır.

2005

Faizsiz bankacılık sektörüne katkıları nedeniyle İstanbul Uluslararası Finans Forumu’nda başarı ödülüne layık görüldü.

2004

Kuveyt Türk, ilk yurt dışı temsilciliğini Almanya’nın Mannheim kentinde açmıştır.

2003

Kuveyt Türk, Türkiye’nin her tarafına faizsiz bankacılık hizmeti sunmak amacıyla bine yakın online şubesi bulunan PTT ile anlaşma sağlamıştır.

2002

Kuveyt Türk, VISA’ya doğrudan üye olan ilk özel finans kurumu olmuştur.

2001

İlk taksitli ticari kart olan Palmiye Card’ı uygulamaya koydu.

2000

Bireysel bankacılık hizmetleri sunmaya başladı.

Avrupa’da ISO 9001-2001 Kalite Sertifikasına uygun görülen ilk faizsiz finans kurumu oldu.

1999

4389 sayılı Bankacılık Kanunu’na tabi olarak faaliyetlerine yön vermeye başlamıştır.

1998

Kuveyt Türk, ilk kredi kartını müşterilerinin hizmetine sunmuştur.

1997

Kuveyt Türk’ün toplam şube sayısı 16’ya yükselmiştir.

1996

Kuveyt Türk İştiraki Körfez Gayrimenkul A.Ş. kurulmuştur.

1995

İhracata verdiği destek nedeniyle İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği tarafından Altın Madalya ile ödüllendirildi.

1994

Merkez şube yeni hizmet binasında faaliyete geçti.

İlk toplu konut projesi olan Huzur sitesi’ni tamamlayıp sahiplerine teslim etti.

1993

Kuveyt Türk Genel Müdürlüğü ve şube ağı online olarak birbirine bağlanmıştır.

1992

Devlet İktisadi Teşekkülleri, Kuveyt Türk sayesinde ilk kez Körfez fonlarıyla kredilendirilmiştir. Bu amaçla Körfez ülkelerinden 50 milyon ABD doları fon kullandırılmıştır.

1991

Yıl içinde sunulan uluslararası bankacılık hizmetleri sonucunda ihracat ve görünmeyen kalemlerden toplam 39 milyon ABD doları değerinde döviz girdisi sağlandı.

1990

Kuveyt Türk, hazır giyim sanayine yönelik katkıları nedeniyle Altın Madalya ile ödüllendirilmiştir.

Kuveyt Türk’ün kuruluş sermayesi iki katına çıkmıştır.

1989

Kuveyt Türk; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 28 Şubat 1989 tarihli izniyle ve “Kuveyt Türk Evkaf Finans Kurumu A.Ş.” unvanıyla, 31 Mart 1989 tarihinde kurulmuştur.