Şeb-i Arûs Başladı
Hz. Mevlâna'nın 750. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arûs) başladı. Dünyanın muhtelif coğrafyalarından gelen Mevlânâ âşıkları Konya’da buluştu. Şeb-i Arûs, hakikatli sanatkârların kamış kalemlerinden neş’et eden kalem güzeli eserlerinin zikirleriyle şenlendi!
Geleneksel Şeb-i Arûs ihtifalleri kapsamında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ilve Meram Belediyesi iş birliğiyle Konya Ticaret Odası (KTO), Karatay Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Öksüz ve talebelerinin eserlerinin sergilendiği “Telâmiz-i Konevî 3 Hat Sergisi” açıldı.
Hattat Öksüz: “Mevlana'nın sevgi dünyasına mütevazi bir katkı sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz”
Sergi açılışında yaptığı konuşmada her kültürden insanın Hz. Mevlâna’yı ziyaret ettiğini ve sema törenlerinde çok duygusal anların yaşandığını söyleyen hocaların hocası Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Öksüz, “Şeb-i Arûs vakti gelince Konya’da çok farklı bir atmosfer oluşuyor. Her kültürden insan, Hz. Mevlâna’yı ziyaret ediyor ve sema törenlerinde çok duygusal anlar yaşanıyor. Bu, gerçekten çok etkileyici bir birliktelik ve hoşgörü örneği oluşturuyor. Böylesine önemli bir haftada talebelerimin eserlerinin sergilenmesi bizim için çok kıymetli. Biz de bu haftada, talebelerimle birlikte Mevlâna'nın sevgi dolu dünyasına ufak da olsa katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
“Mesnevi'den esinlenerek birçok eser yazdım”
Bu cümleler, hat sanatında, eserlerin insanlar üzerinde büyük bir etkisinin olduğunu, eserin mesajı ve anlamı bilinmeden bile insanda çarpıcı hisler uyandırdığını ve Mesnevî’den esinlenerek birçok eser yazdığını vurgulayan Hattat Hüseyin Öksüz’e ait: “Hayatım boyunca en büyük aşklarımdan biri hat sanatımdı. Gece, gündüz aklım hep ondaydı. 1971-1973 yılları arasında mutripte neyzenlik yaptım. Çok uzun yıllardır belirli zamanlarda Mevlâna Türbesi’ne gelir, müzeyi seyrederim. Mesnevî’den esinlenerek de birçok eser yazdım. Hz. Mevlânâ’nın; “‘Canım bedenimde oldukça, ben Kur’an’ın kölesiyim, seçilmiş Muhammed’in yolunun toprağıyım. Birisi sözlerimden, bundan başka bir söz naklederse, ondan da bezmişim, o sözden de bezmişim.” .’ sözü her zaman eserlerimi oluştururken bana kılavuz olmuştur.”
Hattat Kağnıcı: “Beb-i Arus'ta tüm yazı çeşitleriyle kaleme alınan birbirinden güzel eserler sergilendi”
Sergi özelinde görüştüğümüz Hüseyin Öksüz hocanın talebelerinden Hattat Nihat Kağnıcı, Konya’yı hüsn-i hat sanatının gülşenine çeviren Hattat Hüseyin Öksöz’ü 30 yıldır tanıdığını, izinden gittiğini, Öksüz Hoca’nın Konya’daki hizmetlerinin yıldan yıla bereketlendiğini söyledi.
Şu cümleler, Telâmîz-i Konevî 3 etkinliğine hocasının 100’ün üzerinde öğrencisinin her biri, diğerinden âlâ keyfiyeti hâiz eserlerle iştirak etmesinin Şeb-i Arûs merasimlerine ayrı bir güzellik kattığını belirten Hattat Nihat Kağnıcı’ya ait: “İbrahim Ethem bey. Bu sergi özelinde Konya’mızın’nın, İstanbul’un ardından bir kez daha hat sanatının en önemli merkezlerinden biri olduğunu müşahede ettik. Sergiyi anlamlı kılan bir diğer özellik de günümüzde meşk edilmekte olan 11 yazı çeşidinin tamamıyla eser verilmiş olmasıdır. Malumunuz, hüsn-i hat sanatı sadece birkaç yazı nevinden ibaret değildir. Tüm yazı çeşitlerinde hocalar kadar, hocaları eliyle hoca olmuş genç sanatkârların eserleri lisan-ı halleriyle hüsn-i hattın geleceği açısından ümitvar olmamızı söylüyor!”
Bilindiği üzere Osmanlı döneminde kadın hattatların sayıları oldukça mahdut. Hüsn-i hat literatüründe şöylece baktığımızda Ümmü Hatun’u, Zahide Selam Hanımı, Şerife Ayşe Sıdıka Hanımı, Esma İbret Hanımı, Şerife Zehra Hanımı, Şerife Fatma Mevhibe Hanım’ı ve son olarak da Müşerref Çelebi Hanımı görüyoruz.
Günümüzde çok değerli hat hocalarımızdan icazet alan yüzlerce kadın hattatımız bulunuyor. Telâmîz-i Konevî sergisi özelinde onlarca kadın hattatımızın, yazılarıyla Şeb-i Arûs’u şenlendirmiş olması başlı başına bir makale konusudur.
Hüseyin Öksüz Hocanın talebelerinden Hattat Şerife Yıldırım, 17 Aralık 2023 Pazar gününe kadar sanat sevdalılarının ilgisine açık kalacak “Telâmîz-i Konevî 3” sergisinin hazırlık süreçleri ve sergi içeriğine yönelik sorularımızı cevaplandırdı.
İbrahim Ethem Gören: Şerife Hanım öncelikle tebrik ediyorum. Telâmîz-i Konevî 3’e nasıl hazırlandınız? Sergi süreçlerine dair neler söylemek istersiniz?
Hattat Şerife Yıldırım: Telâmiz-i Konevî sergimize yaklaşık bir sene gibi bir süre boyunca hazırlandık. Kıymetli hocamız Hüseyin Öksüz Beyefendi'nin Konya merkezdeki atölyesinde cumartesi günleri usta- çırak ilişkisiyle belli seviyeye gelmiş öğrencilerine yaptırdığı tasarım ve uygulamalarla sergiye katıldık.
İçerik nasıl şekillendi? Etkinliğin ana temasında ne/neler bulunuyor?
Serginin teması sevmek. Hüseyin Öksüz Hocamızın babası merhum şair Veysel Öksüz, ticaret ve sanat bakımından Konya'nın tanınmış simalarından bir zattır. Hocamızın merhum babasıyla ilgili Prof. Dr. Emine Yeniterzi’nin kaleme aldığı, “Mevlana Âşığı Konyalı Şair Veysel Öksüz ve Şiirleri" isimli kitabı bizlere ilham kaynağı oldu. Telâmîz-i Konevî sergisinde bu kitapta yer alan "Sevmeli" şiirinden esinlenerek yol aldık.
Hüseyin Öksüz üstadın Türk hat sanatına yaptığı katkıları, hemen yakınında bulunan bir talebesi gözüyle nasıl değerlendiriyorsunuz?
Hüseyin Öksüz Hocamız, Osmanlı'dan Cumhuriyet dönemine geçişte köprü vazifesi gören Hattat Hamid Aytaç’ın öğrencilerinden biri olmakla tam anlamıyla yaşayan bir tarihtir diyebiliriz.
Kıymetli üstadımız Hüseyin Öksüz, Konya'da, hat sanatının yanı sıra farklı sanat dallarının yeniden icra edilmesi için birçok çalışma başlattı. Selçuk Üniversitesi ve Karatay Üniversitesi’nin güzel sanatlar fakültelerinin'nin kurulmasında Hüseyin Hocamız öncüler arasındaydı.
Hocamız ayrıca Selçuklu Belediyesi Çini ve Seramik Atölyesi'ni kurmuştur. Halen atölyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.
Hâlihazırda Selçuk Üniversitesi’nde, Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde ve KTO Karatay Üniversitesi'nde Hüseyin Hocamızın yetiştirdiği talebeler hüsn-i hat dersleri veriyor. Ayrıca Konya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde açılan meslek edindirme kurslarında ve hocalarımızın özel atölyelerinde Hüseyin Öksüz Hocamızın himayelerinde yazı dersleri veriliyor.
Şeb-i Arus Arûs merasimlerinde eserlerinizin temâşâ edilmesi hâlet-i ruhiyenize nasıl yansıyor?
Hz. Mevlânâ tüm dünya için manevi bir önder olmakla birlikte dini ve tasavvufi düşüncenin hayat bulmuş halidir ve her zaman sanatkârlar için ilham kaynağı olmuştur. Konyalı hattatlar Hz. Mevlana'ya Fatiha okumadan yazıya başlamazlar.
Serginize gösterilen teveccühe de değinelim.
İstanbul'dan sonra hat sanatının ikinci merkezinin Konya olması hasebiyle ve Hz. Mevlânâ'yı anma törenleriyle aynı tarihte olmasından dolayı sergimiz oldukça yoğun bir ilgi gördü. Sergimizin açılışına Konya protokolü, sanatkârlar, sanatseverler, Mevlânâ âşıkları yoğun ilgi gösterdi. Ayrıca katılım sağladılar. Meram Belediye sergimize sponsor oldu. Kendilerine ayrıca teşekkür ederiz.