İbrahim Ethem Gören: Havva Hanım sizi tanıyabilir miyiz?
Havva Temizer: 10 Ocak 1973 Trabzon Akçaabat doğumluyum. Evli ve dört çocuk annesiyim. İlköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimimi Almanya’da tamamladım. 2008 yılından bu yana tezhip sanatı ile ilgilenmekteyim.
Geleneksel sanatlarla irtibatınız ne zaman ve nasıl başladı?
Hayatım boyunca geleneksel sanatlara ilgi duydum. Farklı bir arayış içerisindeydim. 2008 yılında Sema Onat hocanın önderliğinde tezhip sanatı ile ilgilenmeye başladım. Tezhip sanatının zarafeti, estetik yönü beni çok cezbetti. Bir eser üzerinde çalışırken sabırlı olmak, acele etmemek, zihin dünyamı susturabilmek bana çok şey öğretti. Başladığım günden bu yana keyifle ve her gün yeni şeyler öğrenerek devam ediyorum.
Tezhip sanatınızda dünden bugüne uzanan yolculuğunuzu dinlemek isteriz
Az önce ifade ettiğim üzere tezhip çalışmalarıma 2008 yılında Sema Onat ile başladım. Ardından Özlem Gören ile çalışmalarıma devam ettim. 2018-2020 yılları arasında ise İSMEK Bağlarbaşı Türk İslam Sanatları İhtisas Merkezi’nde Serap Bostancı Tuluk’un gözetimi altında Özlem Gören ile çalışmalarımı sürdürdüm. Son iki yıldır Başakşehir Gelenekli ve Görsel Sanatlar Akademisi’nde Özlem Gören hocam ile çalışmalarımıza devam etmekteyiz.
Tezhip sanatının sizin için anlamı nedir?
Tezhip sanatı benim hayatımın ayrılmaz bir parçası ve bir yaşam biçimi halini aldı. Tezhip sanatının ruhu besleyen, sabrı öğreten, farklı bakış açıları katan yönüyle tanışmak hayatımı çok olumlu etkiledi. Tezhip yolculuğuna çıktığım ve bu yolculukta birbirinden kıymetli insanlarla tanışmama vesile olduğu için çokça şükrediyorum.
Özlem Gören ve Öğrencileri Tezhip Sergisi için büyükçe bir paragraf açalım dilersiniz.
Hocamın katkılarıyla çok kıymetli eserlere imza attık. Her bir eserde ayrı ayrı emek ve hatıralar var. Özlem hocam bilgi ve tecrübelerini paylaşmakta her zaman çok cömerttir. Biz öğrencileri olarak bu konuda çok şanslıyız. Birbirinden güzel bu eserleri çok keyif ve mutlulukla çalıştık. Tezhip derslerimiz bizler için yalnızca bir ders değil, adeta bir terapi ve aile ortamı haline geldi. Bu sıcaklık ve samimiyetin eserlerimize yansıdığını düşünüyorum.
Hoca-talebe ilişkisinin yanında dostluğumuzun da uzun yıllar devam etmesi ve başkaca güzel eserlere imza atmak için duacıyız. Sergiyi ziyaret edecek misafirlerimizin gözlerinin ve gönüllerinin şenlenmesi temennisiyle
16 yıldır sanatla, desenlerle, tezhip sanatıyla iç içesiniz. Sergideki eserlere baktığınızda sanat, estetik, ustalık ve eser anlamında neler görüyorsunuz?
Tezhip çok emek ve sabır isteyen bir sanat dalı. Yıllar geçtikçe elin ustalaşmaya başladığı da bir gerçek. İlk eserimden son eserime doğru bir yolculuğa çıktığımda gelişimimi gözle görüyor olmak beni motive etmekle birlikte mutluluk da veriyor.
Sergideki her bir eserin kendi içinde ayrı bir estetiği, matematiği ve hikâyesi var. Her bir desen için özenle çalıştık. Tüm katılımcılar ve sanatseverler için keyifli olmasını diliyorum.
Sergide otuz eseriniz yer alıyor. Malum olduğu üzere eserler biraz da hikâyeleriyle anlam kazanıyor. Güngören Gösteri Merkezi’nde sanatseverlere merhaba diyen eserlerinizden birinin/birkaçının hikâyesini dinlemek isteriz.
Sergideki eserlerimin her birinin kıymeti farklı gözümde. Annelerinden ömür boyu unutmayacakları bir hatıra olmasını istediğim için dört çocuğuma dört tane Hilye-i Şerif çalıştım. Biricik torunuma uyandığında ilk gördüğü şey o olsun diye bir Mühr-ü Şerif tablosu hediye ettim. Bazı eserler ise bazı anlar ile bütünleşti zihnimde. Kayınpederimin hastalık sürecinde ona refakat ederken çalıştığım besmele tablosu bana onunla geçirdiğim güzel zamanları hatırlatıyor. Ben prensip olarak eserlerimi satmıyorum. Her birinin hikâyesine saygı duyarak aileme ve sevdiklerime benden kalıcı birer hatıra kalmasını temenni ediyorum.
Güngören Gösteri Merkezi’ndeki sanat etkinliğinizde izleyiciler neler bulacak?
Öncelikle her bir ziyaretçimizin katılımları için kendilerine teşekkür etmek isterim. Eminim, herkes kendisinden bir parça bulacaktır eserlerimizde. Gözlerinin ve gönüllerinin estetiğe ve zarafete doyacağını söylemek kâfi olur sanırım.
Sergi özelinde sizin ilave etmek istediğiniz hususlar nelerdir?
Havva Temizer: Bu serginin yapılmasında emeği geçen herkese; bilhassa Güngören Belediye Başkanımız Sayın Bünyamin Demir’e, İbrahim Ethem Gören’e, kıymetli hocamız Özlem Gören’e ve diğer öğrenci arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.
Son olarak okuyucularımıza nasıl bir mesaj iletmek istersiniz?
Her insanın hayatında sanatın az ya da çok yer alması gerektiğine inanıyorum. Tezhibin iyileştirici ve güzelleştirici yanından herkesin faydalanmasını diler ve gönülden tavsiye ederim.
İbrahim Ethem Gören: İlginiz için teşekkür ediyorum.
Ben de sizlere müteşekkirim İbrahim Ethem Bey.
İbrahim Ethem Gören 28.10.2024 Yazı No: 424